Kobzarenko.com.ua » Новини » Зерносушильний комплекс на щепі вже працює!

Зерносушильний комплекс на щепі вже працює!





Компанії ТОВ «Завод Кобзаренка» і KMZ Industries побудували перший автоматизований зерносушильний комплекс на альтернативному паливі для малих господарств.

Комплекс з доробки зерна «Кобзаренко Агро» досить компактний, тим не менш його можна вважати міні-елеватором. Зерно з автотранспорту пересипається в приймальний бункер, звідки за допомоги шнекового транспортеру потрапляє на норію, а з неї – до сушарки. Інша норія підбирає вже висушене зерно, що виходить з сушарки, і транспортує його в оперативний бункер ємністю в 306 тонн. Вже з бункера зерно відвантажується в автотранспорт.
Зазвичай сушарки від KMZ Industries працюють на природному газу, для чого стандартно обладнуються газовими пальниками. Втім, в даному випадку «Завод Кобзаренка» прибудував до сушарки теплогенератор на деревинній трісці, який цілком задовольняє її потреби в агенті для сушіння. Температура в печі генератора сягає 2000 градусів, в теплообміннику чисте повітря ззовні може нагріватися максимально до 125 градусів для бережливого сушіння зерна згідно рекомендацій KMZ Industries.

Тріска в камеру спалювання генератора подається автоматично. Для цього «Завод Кобзаренка» побудував окремий бункер, обладнаний таз званою «живою підлогою» - вона подає паливо на шнек, звідки те потрапляє на стрічковий конвеєр і далі – в приймальний бункер генератора. Цей бункер оснащений двома датчиками заповнення. Коли завантаження сягає мінімуму, автоматично вмикається система подачі тріски, а коли бункер заповниться повністю, подача вимикається.
Завдяки такій автоматизації, для обслуговування теплогенератора достатньо одного працівника, який би просто візуально контролював наявність достатньої кількості палива на «живій підлозі» й раз на кілька годин вичищав з генератора попіл. Вся решта операцій як по роботі теплогенератора, так і сушарки контролюється оператором через систему комп’ютерного управління.

Зокрема, система комп’ютерного управління сушаркою забезпечує збір і обробку даних, формування звітів, збереження історії в базі. Також в базі зберігаються рецепти сушки, які оператор може брати в роботу і редагувати під конкретні умови.Датчики забезпечують контроль температури агента сушіння в двох контурах і контроль температури відпрацьованого агента, контроль температури і вологості зерна, а також рівнів його завантаження і вивантаження з зерносушарки. Крім того, ведеться контроль роботи витяжного вентилятора й управління його продуктивністю, а також контроль роботи технологічного обладнання: норій, транспортерів, клапанів.

Вся інформація про поточні параметри технологічних процесів сушарки та технологічного обладнання виводиться на широкоформатний монітор для візуального контролю оператором. Такий людино-машинний інтерфейс надає можливість користувачам взаємодіяти з роботою сушарки. І коли у функціонуванні обладнання стаються будь-які збої, оператор отримує попередження про це. Водночас формуються повідомлення про необхідність вжиття конкретних дій, при цьому не відволікається увагана непотрібну в даний момент інформацією. Таким чином забезпечуються зручність і простота користуванням машиною.
Як і всі сушарки Brice-Baker, встановлена на підприємстві «Кобзаренко Агро» має стандартну звукову й теплоізоляцію сушильної камери і камери гарячого повітря, оснащена системою аспіраціїз глушником шуму. Завдяки аспіраційній системі зменшена необхідність в обов'язковому щоденному чищенні зерносушарки від зернового пилу – регулярнеобслуговування полягає хіба що в її огляді через люки. Будь-яких обмежень за кількістю годин безперервної роботи зерносушарки немає – вона працюватиме доти, доки працює теплогенератор або не закінчаться зерно.

KMZ Industries разом з «Заводом Кобзаренка» мають намір продовжити розпочате співробітництво і пропонувати сушарки разом з теплогенераторами на альтернативному паливі фермерським господарствам і міні-елеваторам.
Ознайомитися з показниками роботи зерносушарки на щепі перейти>>>