РЗС-16









Мобільна розчинно-заправочна станція засобів захисту рослин та рідких добрив РЗС-16 

В інтенсивному господарстві досягти оптимальних результатів неможливо без застосування пестицидів, що забезпечують захист посівів від бур’янів, хвороб, шкідників, а також мінеральних добрив, які формують величину врожаю. Їх ефективне застосування залежить від:

  • погодних умов (температури повітря, вологості ґрунту, опадів);

  • оптимальних строків обробітку;

  • правильно підібраного препарату по діючій речовині.

Одним із найголовніших чинників ефективної дії пестициду на організм шкідників є ретельно приготовлений фізичний розчин із повним дотриманням норм та процесу повного розчинення препарату у воді. Адже неправильно приготовлений фізичний розчин, без дотримання пропорцій розчинення діючої речовини з водою та їх не повне розчинення зводить нанівець дотримання перших трьох пунктів.

Завод Кобзаренка допоміг у цьому землеробам, розробивши розчинно-заправну станцію РЗС-16 для оптимального приготування і транспортування ЗЗР та мінеральних добрив.

 

РЗС-16(2)

РЗС-16(3)

Кількість секцій, шт.

2

3

Товщина металу, мм

4

Застосування

робочий розчин

робочий розчин

Об'єм, м3

1+15

1+7,5+7,5

Діаметр, мм

1 900 

1 900

Кількість осей

2

Розмір коліс

560/60 R 22,5

560/60 R 22,5

 

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ РЗС-16(3)

Цистерна об’ємом 16 м3, діаметром 1900 мм, розділена двома глухими перегородками на три частини: дві секції для робочої рідини (об’ємом 7,5 м3 кожна); одна секція для чистої води (об’ємом 1,2 м3), що буде використовуватися потім для обмивання першої та другої робочої секції бочки.

Цистерна циліндричної форми, виготовлена з нержавіючого металу, товщина стінки 4 мм. Рама посилена, виготовлена з чорного металу, пофарбована двокомпонентною полімерною фарбою. Підвіска ресорна ADR (Італія), осі 130х2150 мм суцільні, обидві осі з гальмами. Вантажопідйомність 20 т. Колеса 560/60 R 22,5 (допустиме навантаження 6300 кг при 30 км/год).

Для зручності експлуатації бочка оснащена драбиною з майданчиком та регулюванням нахилу цистерни. Причіпне кільце Scharmuller (Австрія) підбирається індивідуально, в залежності від трактора. Так само індивідуально підбирається і гальмівна система одноконтурна, двоконтурна чи гідравлічна.

Система приготування розчину складається з:

  • хімічного змішувача (100 л);

  • лічильника для підрахування закачаної та викачаної кількості рідини;

  • відцентрової помпи з гідроприводом або мотопомпи Honda, що забезпечує заправку цистерни та оприскувача;

  • двох роллерних насосів (один на кожну робочу секцію), які забезпечують підготовку робочого розчину, агітацію та промивку ємкості;

  • забірного крану для закачування та викачування води.

Для омивання використано два інжекторні омивачі на кожен робочий резервуар окремо. Для агітації застосовано 4 антипінні гідравлічні змішувачі.

Мобільна розчинно-заправна станція засобів захисту рослин і рідких добрив РЗС-16 дозволяє робити агітацію (перемішування робочого розчину незалежно в обох ємкостях), омивання робочих резервуарів чистою водою. Хімічний змішувач використовується для забору розчину з переносних ємностей та їх промивки, а також приготування попереднього маточного розчину.

ПРИГОТУВАННЯ РОЗЧИНУ – ОСНОВА ЕФЕКТИВНОЇ ДІЇ ПРЕПАРАТУ

1. Заливаємо воду з водойми або іншого джерела через мотопомпу Honda або гідравлічну помпу з приводом від гідросистеми трактора. Для кращого розчинення препаратів у воді рекомендовано залишити бочку з водою на деякий час на сонці, щоб вода нагрілася. У теплій воді препарат розчиняється краще.

2. Регулюємо закачування води лічильником для дозування. Використовується як при заправці так і при викачці. При заправці можемо закачати необхідну кількість води в літрах, що дає можливість приготувати ідеально необхідний препарат з точним дотриманням рекомендованих пропорцій. При викачуванні регулюємо кількість приготовленого препарату, який заправляємо в оприскувач.

3. Вимірюємо кислотність води рН та її жорсткість (кількість солей) за допомогою приладу EZODO. Вода є основою для розведення будь-якого пестициду. Але вода поганої якості може знизити ефективність обробок пестицидами, агрохімікатами й пошкодити обладнання. Незадовільні результати пестицидних обробок і листових підживлень можуть бути безпосередньо пов’язані з поганою якістю води. Для приготування робочих розчинів краще використовувати дистильовану воду, але в умовах господарства необхідну її кількість отримати важко (наприклад, на 1 га зернових на один обробіток потрібно 100-400 л).

Тому доводиться користуватися водою, яка є поруч, з річки, озера чи ставка. Але якість її помітно варіює і може бути досить жорсткою та з різною кислотністю. Навіть вода з однієї водойми протягом року має різну жорсткість та рН тому, що залежить від кількості природних опадів. Весною або в дощове літо жорсткість менша тому, що вода, що випадає у вигляді дощу практично дистильована й вона розріджує жорстку воду у водоймі. І навпаки при жаркому, сухому літі жорсткість у такій водоймі підвищується тому, що вода з неї випаровується, залишаючи великі концентрації солей. У зв’язку з цим для ефективного застосування пестицидів необхідно точно знати жорсткість та рН. У цьому може допомогти прилад EZODO, який за хвилину визначає її жорсткість та рН.

4. Підвищуємо якість води – додаємо ад’юванти та суфрактанти.

В деяких господарствах виникає проблема: пестицид не спрацював, як потрібно. У чому причина? У більшості випадків винна вода, оскільки багато пестицидів чутливі до лужного гідролізу. Простіше кажучи, розпадаються при рН води більше 7. Існує декілька параметрів води, які впливають на її хімічну природу:

Бруд. У брудній воді містяться маленькі частинки мулу або глини. Ці ґрунтові частки можуть поглинатися, або повязувати активні інгредієнти хімічних речовин і знижувати їх ефективність. Це особливо відноситься до гліфосату, дикват.

Для порівняння – вода вважається брудною, якщо на дні звичайного господарського відра(10-12 л) погано роздивляється монета номіналом в 5 або 50 копійок.

Жорсткість води. Вода вважається жорсткою при високому процентному вмісті солей кальцію та магнію. У жорсткій воді погано розчиняється мило. Жорстка вода може спричинювати випадання в осад деяких хімічних елементів (фосфор). Як правило, чутливі хімікати часто містять добавки, які допомагають подолати цю проблему. Відомо, що такі гербіциди як гліфосат, 2,4 Д, 2М-4Х, клопіралід, піддаються впливу жорсткої води (> 400ppm CaCO3). Жорстка вода також може вплинути на баланс системи поверхнево-активних речовин і, отже, на такі властивості, як зволоження, емульгування і дисперсія. Дуже жорстка вода може знизити ефективність, що використовується для очищення брудної води.

рН рівень води. Більшість з природних вод мають рН показник між 6,5 і 8. У високо лужних водах (рН>8) багато хімікатів проходять процес лужного гідролізу. Цей процес викликає розпад активних інгредієнтів, що можуть знизити ефективність пестицидів. Це одна із причин, по якій не слід залишати робочі суміші для обприскування навіть на одну ніч. Особливо чутливі до лужного середовища гліфосат та клопіралід.

Розчинні солі. Дуже солона вода може викликати труднощі при розчиненні кристалічних агрохімікатів і засмічення обладнання, а так само є більш стійкою до змін рН.

Органічні речовини. Вода містить багато органічних речовин, таких як рослинні рештки, водорості й найпростіші організми, які блокують форсунки та фільтри. Водорості також можуть вступати в реакцію з деякими хімічними речовинами, знижуючи їх ефективність.

Додавання правильно підібраних ад’ювантів та суфрактантів нейтралізують кислотність і жорсткість води, підвищуючи цим самим ефективність препарату. На світовому ринку сільськогосподарських ад'ювантів лідирують такі компанії, як AkzoNobel NV (Нідерланди), Clariant International Ltd. (Швейцарія), Solvay SA (Бельгія), Dow Corning (США), Croda Chemicals (Індія), Tanatex Chemicals BV (Європа) і Helena Chemical Company (США). Окрім балансування води за рН та жорсткостю ад’юванти і суфрактанти: збільшують прилипання та адгезію пестицидів та деяких підживлень; підсилюють дію препаратів у суху жарку погоду; знижують норми внесення; підвищують стійкість до змивання опадами; знижують піноутворення бакових сумішей тощо.

5. Дотримуємо правильності змішування ЗЗР та інших препаратів між собою. Виробник кожного препарату засобів захисту рослин, ПАР чи водорозчинних добрив завжди в інструкції пишуть сумісність цих препаратів з іншими. Крім цього, суворо необхідно дотримуватися правильного почергового змішування препаратів між собою. Недотримання по черговості може знизити ефективність дії препарату або навіть звести нанівець усю обробку. Приприготуванні бакових сумішей краще кожен компонент розчиняти окремо в невеликій кількості води, а затим у необхідній послідовності з’єднувати розчини при безперервному перемішуванні суміші.

Рекомендується така послідовність додавання засобів захисту рослин у бак (через маточний розчин, а не концентрат) залежно від їх препаративної форми. Спочатку в баку розчиняють водорозчинні пакети (врп). Починають саме з них, оскільки полімер, з якого вони зроблені, повинен розчинитися у воді, аби зміг розчинитися й вміст пакетів. У звичайних умовах це займає біля двох хвилин у воді з температурою навколишнього середовища. Потім додають водорозчинні гранули (врг), далі послідовно змочувальні порошки (зп), вододиспергувальні гранули (вдг), концентрати суспензій (кс), концентрати емульсій (ке), водорозчинні концентрати (врк або вк), водні розчини (вр). А вже після цілковитого розчинення поверхнево-активних і диспергувальних речовин можна додавати добрива.

6. У присутності агронома на території току повільно змішуємо ЗЗР. Використання мобільної розчинно-заправної станції дозволяє приготувати фізичний чи маточний розчин під пильним оком спеціаліста, що значно зменшує ризики неправильного приготування розчину й попереджає крадіжки, – адже красти ЗЗР «відрами» надто не зручно й дуже помітно, бо це не компактна фляга чи пакетик, а ціла ємкість.

7. Промиваємо каністри ЗЗР для їх максимального використання та запобігання забрудненню навколишнього середовища.При заливанні пестицидів з каністри ми маємо можливість завдяки універсальному змішувачу зробити промивання каністри через форсунку з водою, якою оснащений змішувач, і тим самим використати 100% препарату, а також попередити забруднення навколишнього середовища при утилізації каністр із залишками пестицидів. Утилізація проходить уже чистих каністр.

8. Вибираємо необхідну заправку бака. Бак для змішування дозволяє автоматично закачати препарат з бочки завдяки шлангу ПВХ або заправити його зверху. Він має чотири робочих положення:

  • заповнення водою з бочки;

  • змішування;

  • викачування;

  • обмивання каністр.

9. Утилізуємо порожню тару. Після закінчення заправки порожню тару складають у ящики й відправляють на утилізацію.

10. Після закінчення роботи мобільно-розчинну станцію промиваємо водою. Ємність оснащена автономним душем, із вмонтованими всередині відсіку форсунками. Форсунка, що обертається, при високому тиску і обмеженому просторі відмінно вимиває резервуар.

Для кращого промивання можна додавати промивальні рідини для гарного змивання масляних пестицидів. Вода в душову систему подається з окремого чистого відсіку об’ємом 1 м3, яким оснащена кожна мобільно-розчинна станція.

За необхідності ця мобільно-розчинна станція захисту рослин та рідких добрив може бути поділена на 3 або 4 глухі секції. Станція дозволяє приготувати й транспортувати одночасно два й більше різних розчинів. Кожна секція оснащена власною помпою та душем-обмивачем, що унеможливлює їхнє змішування або навіть взаємний контакт. Ця конструкція бочки зручна для тих, хто планує обробляти дві й більше культури різними препаратами або одну культуру різними препаратами, які заборонено змішувати між собою.

ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ МОБІЛЬНОЇ РОЗЧИННО-ЗАПРАВНОЇ СТАНЦІЇ РЗС-16:

  1. Зменшення впливу людського фактора: а) заправка на складі ЗЗР (раз на день) унеможливлює крадіжку; б) при залученні (як правило) для допоміжний робіт при внесенні ЗЗР малокваліфікованих працівників виключає помилку в нормі препарату, оскільки розчин готується 1 раз на день під наглядом фахівця;

  2. Збільшення площі обробленої за зміну до 70%. При 6-годинній зміні обприскувача робить три заправки (1 година робота, 1 година заправка). При 5-хвилинної заправці оброблена площа збільшується на 70%.

  3. Економічний ефект. Розмішування робочого розчину 60 хвилин дає 100% використання діючої речовини. За рахунок цього до 30% відпадає необхідність у повторному обприскуванні, що тягне за собою логістику і додаткові витрати робочого часу.

  4. Екологічний ефект. Порожня тара з-під ЗЗР НЕ розливається по лісосмугах і при її транспортуванні не обливаються кузови автомобіля.

  5. Дозвільний ефект. Відсутність необхідності отриманих дозвільних документів санстанції, екологічної служби та проектантів, як для стаціонарних розчинних вузлів.

  6. Зручність використання. Можливість приготування складних розчинів з додаванням ад'ювантів і повним контролем за рН середовища і вмістом солей.

  7. Практичність. При доливанні в напівпорожні обприскувачі немає необхідності в перерахунку % ЗЗР, що унеможливлює похибку.

  8. Економія на логістиці. Правильний вибір форсунок,ад'ювантів, хороша підготовка розчину дає можливість зменшити використання до 100 л / га.

Повна окупність за один сезон!